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Mr Paul Carey 
Office of Rail Regulation 
1 Kemble Street 
London 
WC2B 4AN 
 
 

 
 
 

2nd September 2014 
 
 

Dear Mr Carey, 
 
Re: Revising Railway Safety Regulations - Consultation 
 
Firstly may I thank you for the opportunity to comment on the ORR's proposal to update 
the regulations, in line with the Governments Red Tape Challenge. I can confirm that this 
work is supported by DB Schenker Rail (UK). 
 
Within the ROGS regulations there is a differentiation between mainline and non mainline 
operations, and we believe that it would be more appropriate to have separate regulations 
in a similar manner here. We understand that this is a view supported by other colleagues 
in the TOC / FOC community. 
 
We believe that specific benefits arising from this would be regulations that were clearer, 
thereby being more easily interpreted with fewer exceptions and exemptions. It is noted 
that the consultation documentation does make some references to the possibility of 
separate individual regulations for mainline and non-mainline use but concludes that this 
could lead to confusion because operators could be subject to different statutory 
obligations.  
 
We believe that this position would, and potentially does, occur if a single set of 
regulations are maintained. 
 
Response to individual questions 
 
Q1: Do you agree that we should revoke regulations 3, 5, 6 and 7 of MPR 97? If you do 
not support the revocation, please tell us why.  
 
We agree that the regulations should be revoked. 
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Q2: Do you agree that regulation 4 (means of communication) should be retained in its 
modified form? If you do not support the retention of this provision, please say why. 
 
We believe that this is adequately addressed within the Technical Specifications for 
Interoperability and therefore we believe that there is no need to retain the requirement in 
respect of mainline railways. 
 
It may be appropriate to retain this requirement in respect of Non Mainline operations. 
 
Q3: Do you agree that we should retain a regulation to mandate the use of a train 
protection system? If not, why?  
 
Whilst it was appropriate to include requirements for a train protection system within the 
Railway safety Regulations 1999, in line with the recommendations from the Hidden 
Report, the fitment of TPWS, which falls within the scope of this requirement, was 
completed in 2003. The requirement for a train protection system is now a fundamental 
safety requirement, similar to other safety critical systems and addressed within Railway 
Group Standards. whilst the duties placed upon duty holders through the HSWA and 
Safety Directive sufficiently address this issue. 
 
Therefore we do not feel that there is a requirement to mandate this through other 
legislation. 
 
Q4: What are your views on the proposed changes to the drafting of the regulation 
relating to train protection systems? Are there any further changes you feel we should 
make?  
 
We have a number of comments in the event that a regulation relating to train protection 
systems is retained. 
 

a. It is noted that Clause 4.11 refers to the system being “properly maintained.” We 
believe that this should instead refer to it being “properly functioning”, i.e. the 
requirement should be defined in terms of what must be achieved, not how it 
should be achieved. 

 
b. Of prime concern to ourselves and other Railway undertakings appears to be the 

fact that the ORR does not seem to recognise that achieving the aspiration of a 
properly functioning train protection system places equal reliance on both the 
infrastructure manager and the operator.  There are several specific references to 
the arrangements that the operators must put in place, both in the consultation 
document (in sections 4.11 and 4.12) and the revised regulations, but equivalent 
requirements for the infrastructure manager appear to be wholly absent (other than 
a brief reference under ‘Assumptions’ on page 50).  The correct operation of any 
train protection system is clearly reliant on the correct operation of both train based 
and infrastructure based equipment.  The latter, being the responsibility of the 
infrastructure manager, is something over which the operator has no effective 
control. The absence of any requirements for the infrastructure manager is 
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 considered an omission which needs to be addressed. 

 
c. Referring again to the train protection management system discussed in Clause 

4.11, it is not clear as to exactly what this refers to and as such we believe that the 
ORR needs to provide clarity with respect to its intent.   

 
d. Overall, our view is that a train protection system is conceptually no different from 

other systems, eg: the train braking system. As part of our SMS, we have 
maintenance plans in place for the rolling stock we operate which are designed to 
ensure that all safety systems operate correctly. We see no justification for why the 
train protection system should be subject to specific regulation when other vehicle 
based systems – including those on which the train protection system relies, i.e. 
the braking system, are not singled out in this manner. 

 
e. In summary, our view is that the requirements proposed to be placed upon us for the 

“train protection management system” be discarded since: 
 

i. what is meant by  a “train protection management system” is far from apparent  

ii. they only address half of the interface requirements of such a system 

iii. We are already required to maintain the train protection system equipment as 
part of our maintenance plans which in turn form part of our SMS (that is 
certificated by the ORR) – the proposed requirements would duplicate this 

iv. it should be up to the industry to determine how “a properly functioning train 
protection system” is achieved and it is not the place of legislation to dictate 
this. 

Q5: In the proposed new definition of “relevant approach”, should 60mph be converted to 
95km/h or 100km/h?  
 
It is not clear to us (and the consultation document does not adequately explain) why the 
imperial units are being replaced with their metric equivalent since the railway network 
signage remains in the former.  Beyond this, we note that RSSB Guidance Note 
GI/GN7608 - Guidance on the Conventional Rail and High Speed Infrastructure Technical 
Specifications for Interoperability includes a table of ‘speed conversions’ (Table G 1) 
which equates 100km/h to 60mph – we suggest that for consistency 100km/h should be 
used in the new definition. 
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Q6: Do you agree that we should retain the regulation to prohibit the use of Mark 1 rolling 
stock, with the proposed changes to the exemption system? If you do not support the 
retention, please tell us why?  
 
We support this proposal 
 
Q7: Do you agree that regulation 5 (prohibition of hinged doors) should be revoked? If you 
do not support revocation, why do you think it should be retained? 
 
We support this regulation being revoked 
 
Q8: Do you agree with our approach to issuing exemptions under the new Regulations? If 
not, please tell us why? 
 
We support this 
 
Q 9: Do you agree that the remaining provision in force can be revoked? If not, please tell 
us why?  
 
YES 
 
Q10: Do you agree with our assumptions in the impact assessment? If not please tell us 
why or if there are there any other factors that you think we should take into account?  
 
Train protection requirements 
 
In the absence of a clear description of what the ORR is expecting in respect of a train 
protection management system (see answer to Q4 above) it is not possible for us to 
assess the validity of the assumptions used in the impact assessment. 
 
Q11: Do you have any views or evidence that would help inform our development of an 
enforcement flexibility proposal? 
 
We have no such views or evidence but would support the intention described in Section 
8 if the agencies believe there is merit. 

 

Yours sincerely 

 
 
 
Alan Tordoff 
Head of Safety & Standards 
DB Schenker Rail (UK) Limited 


