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Railway Industry Association 
22 Headfort Place 
London SW1X 7RY 
United Kingdom 
 
Telephone: +44 (0) 20 7201 0777 
 
E-mail: ria@riagb.org.uk 
www.riagb.org.uk 

 

 15 August 2014 
 
Paul Carey 
Office of Rail Regulation 
One Kemble Street 
London 
WC2B 4AN 
 
Our Ref:  File/435.6/IW0038 
 
 
 
 
 
 
Dear Paul 
 
ORR CONSULTATION ON REVISING RAILWAY SAFETY REGULATIONS 
 
Please find attached the Railway Industry Association’s responses to the ORR consultation 
on revising railway safety regulations.  We have provided our responses to your direct 
questions in boxes in the following pages.  Where appropriate for clarity or to provide more 
detail, we have also provided more detailed responses to individual paragraphs. 
 
If you have any queries in relation to it, or wish to discuss any matter further, please contact 
me.  In particular, if you consider that we have wrongly interpreted either your proposals or 
existing legislation and regulations in formulating our responses, please advise me in order 
that we can re-consider the matter before you publish the consultation responses. 
 
Yours sincerely 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
FRANCIS HOW (MR) 
Technical Director, Railway Industry Association 
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Q1: Do you agree that we should revoke Regulations 3, 5, 6 and 7 of MPR 97? If 
you do not support the revocation, please tell us why. 

YES, we agree with the proposed revocation. 

 
3.6 Given that provisions in both HSWA and ROGS contain duties for transport 
undertakings and infrastructure managers to demonstrate how they will prevent trespass 
and how they will minimise the risk to others which is generated by their activities, we 
concluded that the retention of a specific regulation setting out these requirements would 
be a duplication of statutory obligations which existed elsewhere and could therefore be 
revoked.  
 
We agree with this proposal (para 3.6). 
 
3.8  We … propose to revoke this requirement [measures to prevent collisions and 
derailments] on the grounds that its aim – a mandatory application of fundamental 
principles of safe rail operation – is already met by requirements set out in ROGS (Part 
3, Regulation 19, Risk Assessment).  
 
We agree with this proposal (para 3.8). 
 
3.10  We … propose to revoke this requirement [provision of brakes] on the grounds 
that its aim is now met by requirements set down in ROGS, and is also supported by 
requirements set down in HSWA, for the assessment of risk and the safe management 
of railway operations.  
 
We agree with this proposal (para 3.10). 
 
3.11 We considered whether this provision [prevention of accidents to persons at work 
from moving vehicles] was covered by any other applicable safety legislation, in 
particular HSWA, the purpose of which is to enshrine in law requirements for the safety 
of employees and other persons in the workplace. We concluded that the obligations 
placed upon an employer under section 2 of HSWA would give equivalent provision to 
ensure that they must provide a safe environment in which a person at work could carry 
out their duties. Regulation 19 of ROGS further reinforces this by requiring the 
assessment and management of risk as does Regulation 3 of the Management of Health 
and Safety at Work Regulations 1999. For this reason, we propose to revoke this 
requirement.  
 
We agree with this proposal (para 3.11). 
 
Q2: Do you agree that Regulation 4 (Means of Communication) should be retained 
in its modified form? If you do not support the retention of this provision, please 
say why. 
 
YES, we agree with the proposed revocation. Note that it is important that, in retaining 
this regulation, it is important that the wording does not contradict anything stated in the 
TSIs. 
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3.16 We are … proposing to retain this provision [means of communication for 
passengers with a person in charge of the vehicle] because it addresses an on-going 
need for passenger safety and performs a function that is not met by any other safety 
related legislation. Relying on TSIs for the mainline railway, whilst introducing a separate 
regulation for non-mainline railway and tramways, could lead to confusion because 
operators could be subject to different statutory obligations. Furthermore, the increased 
occurrence of driver-only operation makes the ability of passengers to communicate with 
the driver more important and retaining this requirement is in the interests of passenger 
safety.  
 
We agree with this proposal (para 3.16).  Note that it is important that, in retaining this 
regulation, it is important that the wording does not contradict anything state in the TSIs. 
 
 
Q3: Do you agree that we should retain a regulation to mandate the use of a train 
protection system? If not, why?  
 
We are not convinced that there is a need to retain this requirement.  The CCS TSI, 
which in the latest version combines high speed and conventional rail) now applies to 
the whole of the national rail network, except where the Interoperability Regulations 
explicitly exclude certain lines).  Therefore, the requirement to have a train protection 
system, either in the form of ERTMS or in the form of a “Class B” system (which in GB is 
TPWS+AWS or BR-ATP), is already mandated.  We question what additional value 
there will be in retaining a UK regulation in this area. 
 
Q4: What are your views on the proposed changes to the drafting of the regulation 
on train protection systems? Are there any further changes you feel we should 
make?  
 
Since we are not convinced that retention/revision of this regulation is required, we have 
not responded to this question. 
 
Q5: In the proposed new definition of “relevant approach”, should 60mph be 
converted to 95km/h or 100km/h? 
 
Since we are not convinced that retention/revision of this regulation is required, we have 
not responded to this question. 
 
4.7 We considered if the time was right to repeal this legislative requirement [for train 
protection systems], given that one policy aim of these Regulations had been met. We 
looked at other rail safety legislation and concluded that no other statutory provision was 
so specific as to require the use of a train protection system as standard.  
 
We believe that other rail safety regulation (specifically, the Interoperability Regulations 
and the associated revised CCS TSI) provide an adequate and specific requirement for 
a train protection system as standard. 
 
4.8 We also considered that removing regulation in this area would not support the 
industry wide programmes designed to necessitate improvements to TPWS or any 
developments in train protection afforded by the European Rail Traffic Management 
System (‘ERTMS’).  
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We consider that the industry wide programmes to improve TPWS and to introduce 
ERTMS are sufficiently well advanced that the retention or removal of UK specific 
regulation will make no difference to whether/how these programmes of work are taken 
forward.  The requirement to provide ERTMS in conjunction with the upgrading of 
signalling systems is effectively enshrined in the Interoperability Regulations, added to 
which the DfT and ORR between them have mechanisms to insist on fitment in both 
franchises and through Control Period settlements. 
 
4.9 ….. We consider that any definition of a train protection system must allow 
operators to be compliant whilst they continue to use TPWS or ATP, but ensure the 
migration to ERTMS is not impeded. 
 
We agree with this statement, and we believe that the requirements of the 
Interoperability Regulations and the associated CCS TSI ensure this. 
 
4.15 Defences for operation without an operational train protection system have been 
clarified. There are now separate defences for infrastructure managers and railway 
undertakings and the elements of the defence in regulation 3(4) of RSR 99 have been 
amended and simplified. Additionally, following the revision to the definition of a train 
protection system, the defence in regulation 3(5) of the RSR 99 becomes redundant and 
has been removed, as provided either type of train protection system is in operation, no 
offence will have been committed.  
 
Any defence for not having an operational train protection system would have to be 
justified to the DfT (in respect of the Interoperability Regulations), and quite possibly to 
the European Commission (as a breach of duty under the Interoperability Directive and 
associated CCS TSI). 
 
Q6: Do you agree that we should retain the regulation to prohibit the use of Mark 1 
rolling stock, with the proposed changes to the exemption system? If you do not 
support the retention, please tell us why? 
 
We have no view to express on this matter. 
 
 
Q6: Do you agree that we should retain the regulation to prohibit the use of Mark 1 
rolling stock, with the proposed changes to the exemption system? If you do not 
support the retention, please tell us why? 
 
We have no view to express on this matter. 
 
 
Q8: Do you agree with our approach to issuing exemptions under the new 
Regulations? If not, please tell us why? 
 
We agree with the proposed approach. 
 
4.25 We have granted a number of exemptions under the existing Regulations 
particularly in relation to the operation of Mark 1 rolling stock on the mainline railway. 
The proposed regulation includes transitional arrangements which allow any exemption 
certificate issued under the MPR 97 or RSR 99 to be treated as if it were granted under 
the new Regulations. We propose to review any exemptions that we have issued under 
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the existing regulations in line with better regulation principles after the new Regulations 
have come into force.  
 
We agree with this approach. 
 
 
Q 9: Do you agree that the remaining provision in force [definition of a railway] 
can be revoked? If not, please tell us why? 
 
We agree with this proposed revocation. 
 
 
Q11: Do you have any views that would help inform our development of an 
enforcement flexibility proposal? 
 
We do not have any views to offer at this time, although in general terms we believe that 
this proposal is to be welcomed. 
 
 
 
 

 

 
 
 
 


	Francis How (Mr)

