
ATOC Response to the ORR Consultation on the Transposition of the Safety 
Directive 2008/110/EC into the Railways and Guided Transport (Miscellaneous 
Amendment) Regulations 2010 

Q1. ATOC is content with this. 

Q2. ATOC is not aware of any circumstances in which vehicles registered and maintained 
according to the laws of a non-EU Member State enter Great Britain.  

Q3. ATOC is not aware of any non-standard gauge vehicles entering Great Britain on the 
mainline network.  We are aware that vehicles in Northern Ireland operate on non standard 
track gauge (1600mm) and that new vehicles are currently being procured in Northern 
Ireland.  

Q4. We are not aware of any such circumstances.  

Q5. This question does not concern licensed mainline passenger operators; ATOC is not 
aware of any such circumstances.   

Q6. ATOC does not have an opinion on who should investigate tramway accidents in 
Scotland as it does not affect our members.  

Q7. ATOC disagrees with the ORR’s proposal on “entity in charge of maintenance” in that 
the Directive definition does not provide such flexibility. Article 14a in the Interoperability 
Directive specifically states that only an RU, IM or Keeper can be an Entity in Charge of 
Maintenance. This therefore excludes parties in the UK such as third party maintainers like 
Bombardier, Siemens, Alstom, etc. (unless they are the Keeper).  The recently developed 
draft of the declaration to type (due to go before RISC in June) is clear that manufacturers 
are not contracting entities.        

ATOC believe that the definition of “keeper” should be by reference to the Interoperability 
Regulations or the Interoperability Directive. 

ATOC believe that the term “Maintenance Rules” can be deleted. This is based on the 
assertion that Regulation18A. –(4)(b) “applicable maintenance rules” is replaced with 
“National Safety Rules” concerning maintenance.     

ATOC believe that “all” should be removed from the definition of “maintenance files” as it is 
not technically possible to document tacit knowledge. The inclusion of “all” produces an 
unending search for information. 

Q8. ATOC believe that it is appropriate to have a date by which vehicles used domestically 
have to be registered in the National Vehicle Register. With 21 franchises, this information 
can be useful across the industry and should not be a significant burden on the sector. 
However, this is a responsibility on the Member State and not the Railway Undertakings or 
Keepers or Entities in Charge of Maintenance.  For new vehicles, this is a relatively simple 
declaration to be included with a Technical File, but for the retrospective application, it will 
involve a deal of work and discussion. Regulation 18A-(2) does not state who is responsible 
for registering the ECM on the NVR. However commission decision 2007/756/EC places the 
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responsibility on the Member State. We are interested to know what the plans for 
populating the National Vehicle Register are. We would appreciate understanding just how 
the Member State intends to implement this requirement by the due date.  

Q9. ATOC does not have an opinion on these proposals.  

Q10. Further Comments: Whilst the Entities in Charge of Maintenance ‘system of 
certification’ still has to be established, ATOC would welcome discussions on this subject 
with the National Safety Authority.  We note that ORR has recently invited our input to the 
ERA consultation. 

Given that the use of Common Safety Methods is mandatory, and it has a larger scope than 
SV alone, ATOC proposes that for the mainline railway, Safety Verification is either replaced 
in the regulations by references to Common Safety Methods on Risk Assessment or deleted 
completely.  As EU Regulations which come into force directly, the Common Safety Methods 
need no transposition.  

The scope of the Railway Interoperability Regulations only covers the elements of the life 
cycle associated with the “placing into service” of a vehicle/infrastructure, bringing it to its 
design operating state. ROGS and RIR should cover different life cycle phases in order to 
avoid duplication of effort and confusion. Therefore ROGS should only focus on the “use of a 
vehicle/infrastructure”.  The two terms address specific phases in the life cycle of a railway 
system and so ATOC propose that the terminology used in ROGS is separate and distinct 
from that used in the Interoperability Regulations. ROGS should only use the term “placing 
into service”, in reference to RIRs, where appropriate.  

The use of the word “ensure” in regulation 18A(3) is not appropriate, and is recommended 
against in a TSI drafting guide endorsed by the ORR.  It would be appropriate to require the 
ECM to have a system of maintenance for the purpose of maintaining vehicles in a safe 
state. 

We recommend the reinstatement of the words “other” and “systems” in the title of the 
regulations, in order to ensure continuity.  

The common terms between the Interoperability and ROGS Regs must have common 
definitions.  There must be no further new definition of the word vehicle: there are already 
too many in circulation.  Nor must any definitions swap the term vehicle for rolling stock or 
vice versa; there are too much interdependencies which are not in our control to make this 
a sensible course of action. 

We suggest that the definition of National Safety Rule is amended to ensure that it is clear 
that NSRs apply to parties other just RUs, i.e. IMs and ECMs.  This will have the effect of 
making clear that NSRs for maintenance in particular are the responsibility of the ECM, 
especially in “hook & haul” operations. 

CSIs - Please clarify the scope of reporting of the economic accidents to be reported – all 
accidents or only serious ones? 
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