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1 June 2010 
 
RESPONSE TO CONSULTATION: CPT/10/10 
 
Dear Mr Valentino, 

ORR Consultation: The Railways and Guided Transport 
(Miscellaneous Amendments) Regulations 2010 

The Confederation of Passenger Transport UK (CPT) is the national trade 
association for the bus, coach and light rail industry. Our members include the 
owners and operators of all the principal light rail and tramway systems in the 
UK, as well as heritage and minor tramways.  
Thank you for your consultation on the Railways and Guided Transport 
(Miscellaneous Amendments) Regulations 2010, numbered CPT/10/10 in our 
series, which for simplicity I shall refer to as ROGS Amendments Regulations. 
We are grateful for the opportunity to comment. I have circulated the 
consultation to our light rail and tramway members and invited comments, and 
I am responding on behalf of these members.  
We understand that the proposed regulations are largely concerned with the 
implementation in national law of the revised Railway Safety Directive and the 
CSI Directive, together with proposals for a few other amendments to the 
Railways and Other Guided Transport Systems (Safety) Regulations 2006 
(commonly known as ROGS).  

Response to Consultation Questions  
Question 1: Do you agree that we should not change the current 
position on the exclusions from ROGS? If you do not agree, please 
explain why. 
We agree that the exclusions in ROGS for heritage and tourist railways which 
are mentioned in paragraph 2.9 of the Consultation should be retained.  
However, we would point out that the Directives also allow Member States to 
exclude metros, trams and other light rail systems from scope. ROGS 



 
 

d_Transport_(Miscellaneous_Amendments)_Regulations.DOC Page 2 
 Doc # 399635.01 

ORR-#399635-v1-
Confederation_of_Passenger_Transport_UK_response_to_consultation_on_the_Railways_and_Guide

accordingly contains two sets of provisions: one implementing the Directives 
for the mainline railway (regulations 3 and 5), and one which applies parallel 
requirements for metros, tramways and other transport systems (regulations 4 
and 6). Furthermore, regulation 4(3) excludes tramways and low-speed 
railways from the requirements for safety certification and authorisation. 
We would appreciate confirmation that the ROGS Amendments Regulations 
do not (intentionally or otherwise) impose new requirements on non-mainline 
systems. In this connection, special attention needs to be paid to the Tyne 
and Wear Metro, which is a metro system but with interworking with the 
interoperable railway, to Manchester Metrolink, which operates for a short 
distance on Network Rail infrastructure but without any interworking, and to 
tram-trains, which are vehicles capable of operating both on line-of-sight and 
on a signalled railway. We would urge ORR to enter into discussion with 
UKTram to resolve the issue. 

Questions 2 to 5 regarding the Entity in Charge of Maintenance: 
We do not believe that the requirements regarding maintenance are intended 
for metros and tramways which do not operate on the mainline railway. 
Maintenance is the responsibility of the operator of the system in question, 
and the ECM provisions are not necessary. However, we have some 
comments on the individual questions 2 to 5. 

Question 2: Do you know of any circumstances in which vehicles 
registered and maintained according to the laws of a non-EU Member 
State enter Great Britain? If so, please explain. 
This sometimes happens in museum circles. For example, in the case of the 
National Tramway Museum, a Johannesburg (South Africa) tramcar was 
acquired in 1964 and a Douglas (Isle of Man) tramcar was acquired in 1975, 
both from outside the EU. Other tramcars were acquired by the Museum 
before the states in question entered the EU, viz. from Austria, 
Czechoslovakia and Portugal. 

Question 3: Do you know of any circumstances in which vehicles with 
track gauges other than standard gauge enters Great Britain? If so, 
please explain. 
There are at least 3 tramways (Seaton, Black Country Museum and Great 
Orme Tramway) which use non-standard gauge, and numerous heritage 
railways. Furthermore, the Glasgow Subway uses vehicles of non-standard 
gauge. Replacement vehicles might be obtained for any of these systems 
from outside the EU. There was also an example at the National Tramway 
Museum where a Hill of Howth (Dublin) tramcar was acquired and was 
subsequently re-gauged to standard gauge. 
It is quite possible that a future tramway in the UK might be built to a non-
standard gauge, possibly metre-gauge which is quite common in Europe. 
There are a number of advantages to using the narrower gauge, and vehicles 
are readily available from manufacturers in other countries, both EU and non-
EU. 
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We do not really understand why the gauge employed should be used as a 
criterion in determining whether alternative maintenance requirements should 
apply. The essential point is whether or not the vehicle in question operat
on the ma
non-standard gauge should be retained as an important element of the
flexibility. 
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equi
deliv
No. 

Question 5: Do you know of any circumstances in which those vehicles 
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Question 6: Do you agree that RAIB should be the investigating body 
accidents on tramways in Scotland? 
Yes, we agree with this proposal, having pressed for it at the time that the 
Railways and Transport Safety Act 2003 was before Parliament. 

Question 7: 
have any objections, please could you explain why and suggest an 
alternative. 
In the definition of “vehicle” in regulation 4(2)(g), if the term “mobile traction 
unit” is intended to include tramcars as stated in paragraph 4.12 of the 
consultation paper, we question whether it would be wide enough to includ
tramcar trailers as employed, for example, on the Blackpool tramway. We
sugges
Otherwise, we agree with the proposal to amend the definition to include 
trams. 

Question 8: Do you agree that these regulations should contain the d
by which domestic vehicles should have been registered in the NVR? 
Where our members do not operate on the mainline railway, they are not
subject to NVR and it is not appropriate for them to be so. We have referred in
the response to Question 1 to Tyne and Wear Metro and to Manchester 
Metrolink which interact with the mainline railway, but only to a limited extent
We do not think it is appropriate for the NVR to include these vehicles.   

Question 9: Do you have any comments on the proposal to extend the 
meaning of work to include voluntary work? 
We agree with this proposal, for which we have pressed since 2005. Anyone 
who carries out safety critical work should have the necessary competence 
and fitness, irrespective of emp
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regulation 1 refers to “Railways and Other Transport Sys

should be taken to avoid placing disproportionate administrative burdens on
small voluntary organisations.  
The clarification should not be limited to Part 4 of the regulations. For 
example, it should also apply to regulation 22 and to Schedule 1. 

Question 10: Do you have a
this consultation doc
We wish to raise the following further issues for ORR’s consideration as part 
of the review of the ROGS regulations, and we have some comments below
about the consultation itself. 

On-street Tramways 
Problems are currently arising in areas where tramways are to be introduced 
into highways or where their existing location in highways is to be radically 
changed. In such circumstances, the local highway authority is almost 
invariably the infrastructure manager, and consequently the transport 
operator, for the purposes of regulation 6(4) of ROGS. The highway 
authorities were never adequately consulted on the duties associated wit
role, which is totally alien to
have not been consulted as such on this occasion. We have spoken to 
the affected highway authorities who have indicated that they would like
comment, but in view of the lack of consultation with these bodies and the 
reduced consultation period, we expect to have a formal report after the 
closing date for comment. 
The situation would be greatly alleviated if in the case of local highway 
authorities the ROGS provisions could be modified so that where such 
authorities are infrastructure managers, the verification requirements could b
replaced by a requirement for authorisation by the Secretary of State or b
ORR. Approval by one or other of these bodies of hig
requirement un
at the same tim
powers with one straightforward authorisation provision under ROGS. This 
would have the effect of reducing the bureaucracy as well as helping to 
mitigate the problems faced by highway authorities. 

Trolleybuses 
In view
would draw your attention to the la
the installation, 
systems were originally subject to approval by HMRI under the ROTS 
regulations, but they were excluded from ROGS with nothing put
place. 

Minor issues: 
(a) New regulation 1: We note that the consultation document and the dra

regulations use the title “Railways and Guided Transport 
(Miscellaneous Amendments) Regulations” whereas the citation in 
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The reduced consultation period leaves the industry with little time for proper 
consideration of comments received from its members in response to the

original ROGS uses the phrase “Railways and Other Guided Transport
Systems…” We suggest that the
Apart from the desirability of consistency, the title as it stands implies 
that railways are not guided transport, which of course is not true. 
Also in regulation 1, the sub-heading (1) is superfluous. 

(b) New regulation 4(2)(g)(b): Should not the word “circulation” in the first 
line be changed to “operation”? 

(c) Existing regulatio
line after “part of it” the words “or of the permanent way relating to it
used in connection with it”? This general reference, apart from being in 
accord with communications and electrical supply, would also 
overcome the gaps in (b)(iv), which exclude reference to safety of the 
public and is limited to track and so does not cover other aspects such 
as foundations. 

(d) Existing regulation 23(1), after (c): The concluding line is limited to 
“safety of persons on a transport system,” so that a pedestrian outside 
the vehicle who was killed in a collision with a tramcar would not be 
protected by any of the foregoing fundamental safeguards. We suggest 
that the scope be widened by referring to
in relation to a transport system,” the phraseology used in 23(4)(a).  

(e) Existing regulation 23(4)(a
with “fire and rescue service.” Apart from this being the term currentl
in use, in a transport conte
extricating persons trapped in collisions. 

(f) Existing regulation 24(3): A corresponding point to that raised in 
above also applies here. 

(g) Existing regulation 25(1): A corresponding poi
above also applies her

(h) Existing Schedule 1: The references to “voluntary work” in p
1(c), 2(a) and (e) should be omitted as redundant, if the revised 
definition of “work” is extended to Schedule 1. 

Some general points regarding the consultation 
(1) Consultation conduct:  
Paragraph 1.4 of the Consultation Document states that the UK’s 
implementing measures for the Railway Interoperability Dire
force by 19 July 2010, and in the footnote to paragraph 1.19 this is used as an
excuse for a reduced consultation period of 10 weeks. We do not see the 
necessity for the reduced period. The Directives were made in 2008 and 
2009, and ORR have had sufficient time to draft the regulations. We believe 
ORR have neglected their duty to allow adequate time for the normal 
prescribed consultation period and Parliamentary process.  
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isclosure 
 CPT has no objection to its response being made public. 

Yours sincerely, 
 
 
 
 
David Walmsley 
Fixed Track Executive 

consultation. We would be seriously concerned if this implies that ORR will not 
give serious consideration to the major issues raised by us and others. We 
should be glad to receive your assurance that this will not be the case. 
We also note that one category of dutyholders has been omitted from the list 
of those consulted, namely the highway authorities which have a street-
operating tramway in the
infrastructure oper
Railways Act 2005, Schedule 3, paragraph 2 (6), or the Government’s Code
Conduct on consultations. We would urge ORR to consult these highways 
authorities and to extend the consultation period to allow them time to 
respond. This need not affect the imp
provisions for which could be dealt with separately from the remainder of the 
proposed Regulations. 
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