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02 June 2010 

Dear Mr Valentino 

Re: The Railways and Guided Transport (Miscellaneous Amendments)
 
Regulations 2010: Consultaion.
 

I am writing to you jointly on behalf of London Tramlink and Tram Operations
 
Limited, the Infrastructure Manager and Transport Undertaking respectively for
 
the Croydon Tramlink network. We have reviewed the consultation document
 
and would comment as follows.
 

Question 1: Do you agree that we should not change the current position
 
on the exclusions from ROGS? If you do not agree, please explain why.
 

Response: In your consultation document you refer only to the exclusion of
 
Heritage Railways from the scope of certification and authorisation
 
requirements within ROGS. You appear to have overlooked the provisions of
 
section 4(3)(a) of the ROGS Regulations which explicitly provide tramways with
 
an equivalent level of exclusion as that applied to Heritage Railways.
 

On the basis thatthere is no intention to change the existing exclusion of 
Tramways from the regulations we have nofurther comment on question 1. If 
however the ORR is proposing to increase the scope of ROGS as applied to 
tramways then we strongly represent that the tramway industry should be 
formally consulted on such a proposal. 
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In the event that tramways are proposed to be included within the scope of the 
vehicle registration and maintenance requirements of the 2010 Regulations we 
would argue that a derogation should be provided to all tramways pending 
formal consultation with the industry regarding the scope of the registration 
requirements and the international, national and industry standards etc that the 
regulator expects to be applied to the maintenance of tramcars by the vehicle 
maintainer. 

Questions 2: Do you know of any circumstances in which vehicles 
registered and maintained according to the laws of a non EU Member 
State enter Great Britain? If so please explain. 

Response: No circumstances known. 

Question 3: Do you know of any circumstances in which vehicles with 
track gauges other than standard gauge enter Great Britain? If so, please 
explain. 

Response: It is conceivable that second hand tramcars could be brought into 
Great Britain for conversion for use on one of the UK's commercial tramways. 
Such cars would only be operated once they had been modified to standard 
gauge. 

Question 4: No comment. 

Question 5: Do you know of any circumstances in which those vehicles 
that are excluded from the mainline railway, as defined in ROGS, may 
require an ad hoc permit to be delivered prior to being placed in service in 
Great Britain? If so, please explain. 

Response: The UK's second generation tramways generally require, under the 
terms of the enabling Act or Order, the Secretary of State to issue an 
authorisation prior to any new vehicle being placed into service. For example, 
before any new vehicle can be used on the Tramlink network it must be 
approved by the Secretary of State pursuant to section 14 of the Croydon 
Tramlink Act 1994. It is our understanding that such approval will be given by 
the ORR pursuant to an agency agreement between the DfT and ORR made in 
2008. 

Question 6: Do you agree that RAIB should be the investigating body for 
accidents on tramways in Scotland? 

Response: Yes this would appear to maximise the opportunities for sharing of 
knowledge between the RAIB and tramway sector and would appear to offer 
significant efficiencies when compared to the alternative of setting up a 
separate body for Scotland. 



Question 7: Do you have any comments on the new definitions? If you 
have any objections, please could you explain why and suggest an 
alternative. 

Response: The commentary suggests that the definition of a vehicle at a) has 
been re-written explicitly to include trams. We do not believe this to be the case 
and note that the part a) wording mirrors that currently in the ROGS regulations. 

Question 8: Do you agree that these regulations should contain the date 
by which vehicles used domestically have to be registered in the NVR? 
Please give reasons for your answer. 

The commentary in the consultation document regarding regulation 4.3 is 
unclear with regards to tramways. If as we believe, tramways are excluded by 
virtue of section 4(3)(a) of ROGS then this section does not apply to trams. 
However the commentary at paragraph 4.16 and 4.17 suggests that tramcars, 
and their maintainer would have to be registered in the National Vehicle 
Register by 9 November 2010. Clarification on this point is sought from the 
ORR. 

We note that the requirements for the NVR are derived from RGS GM/RT 2453 
and that this document is currently under review. We note that with the 
exception of Metrolink, whose trams run on national rail infrastructure, the group 
standard is not applicable to the tramway industry. If it is intended that tramcars 
are to be included in this register we would expect the tramway industry to be 
formally consulted on the content of the revised Group Standard. 

Question 9: Do you have any comments on the proposal to extend the 
meaning of work to include voluntary work. 

Response: We agree with the proposal. 

Finally we note that in the draft of the 2010 regulations at section 4(2)(e) 
reference is made to "regulation 40 of the Interoperability Regulations". We 
would question whether this should in fact read "regulation 33 of the 
Interoperability Regulations". 

We trust the above comments will be of assistance to you and we would ask 
that you urgently respond to us on the question regarding the exclusion of 
tramways from the requirements of Regulation 4(3) of the 2010 regulations 
pursuant to section 4(3)(a) of the ROGS Regulations 2006. We confirm that we 
have no objection to the publication of our comments. 

:Q~<:-~L,_.,_. 
Director, London Tramlink 


