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PWF (Private Wagon Federation) 
 
 

Response to the draft Railways and Other Guided Transport Systems (Miscellaneous 
Amendments) Regulations. 

 
October 2012 

 
 
The PWF (Private Wagon Federation) is a UK trade association representing member 
companies with a variety of interests in railway freight wagons. A number of our Members 
have applied, or will be applying for, certification as wagon ECMs. Our response to the ORR 
consultation document published in July 2012 is as follows: 
 
 
Question 1: Do you have any comments on ORR’s role as certification body? If so, please 
state. 

 
We fully support the ORR taking on this role and the approach they have adopted.  
 
As industry National Safety Authority with their consequent knowledge of the 
applicable national established industry processes and prevailing levels of risk we 
believe that it is natural and appropriate for them to undertake this role. Also we 
believe that arguably the process is equivalent to their certification and 
authorisation of main line railway train operators and infrastructure controllers. 
 
 We would also comment that we would wish the ORR to continue to offer their 
service for the certification of wagon ECMs based in Great Britain for longer than the 
two years initially proposed. We believe this to be particularly important to facilitate 
a continuity of approach in surveillance and recertification with the issue of 
certificates valid for five years.  
 
It is important that the approach adopted is, and continues to be, proportionate to 
the prevailing level of risk. 
 

Question 2: Do you have any comments on the proposed new regulation 4(4A) of EARR? If 
so, please state. 
 

No Comment to make. 
 
 

Question 3: Do you agree with the proposed approach for carving out specific railway 
systems from the mainline railway requirements in ROGS through the use of an Approved 
List? Please explain your answer. 
 

Yes, we agree that the proposed approach is helpful to avoid ambiguity. 
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Question 4: Are there any systems that should not be on the Approved List? Please identify 
them if so and explain why they should not be exempted. 
 

We currently have no deletions to propose. 
 
 

Question 5: Are there any systems that are not on the Approved List that should be? Please 
identity them if so and explain why they should be included. 
 

We currently have no additions to propose. 
 
 

Question 6: Do you agree with the proposal to issue one safety certificate instead of two? If 
not, please explain why. 
 

No Comment to make. 
 
 

Question 7: Do you agree with the proposal to remove from ROGS the requirement for 
mainline operators to carry out safety verification? Please explain your answer. 
 

Yes we agree. We believe that the ROGS requirement to be superfluous in the light 
of the requirements of Commission Regulation 352/2009 on risk assessment and 
therefore welcome this proposal. 
 
 

Question 8: Do you agree with the proposal to make the 28-day consultation period run 
concurrently with ORR’s four month processing time? Please explain your answer. 
 

No Comment. 
 
Question 9: Do you agree with the proposal to remove the requirement for non-mainline 
operators to submit annual safety reports to ORR? Please explain your answer. 

 
No Comment to make. 

 
 
Question 10: Do you agree with the proposal to clarify that the monitoring arrangements of 
the controller of ‘safety-critical work’ have to be suitable and sufficient? Please explain your 
answer. 

 
No Comment to make. 

 
 
 
 



3 
 4168041 

Question 11: Do you have any other comments in relation to the issues raised in this 
consultation document (and annexes)? 

 
`1. The proposed wording for Regulation 18A (b) does not appear to allow for the 
transitional provisions included of Article 12 of Commission Regulation (EU) No. 
445/2011. In particular we believe that clauses 3, 5 and 7 of this Article could be 
applicable within the United Kingdom and therefore require recognition within the 
proposed UK regulations. It is our understanding that:  

 
a. Several freight train operating companies will be covered by clause 7. 
 
b. Some wagons operating within Great Britain are covered by Memorandum 
of Understanding ECM certification.  
 
c. It is conceivable that a UK-certificated wagon ECM could wish to use the 
services of a maintenance workshop certificated on the basis of the national 
laws of another country. 

 
2. The proposed wording for Regulation 18A (b) does not indicate that this 
requirement applies only after 31st May 2013  and does not therefore reflect 
correctly the content of clause 6 of Article 12 of Commission Regulation (EU) No 
445/2011. 
 
 
3. We believe that the Impact Assessment seriously overstates the benefits likely to 
arise from wagon ECM certification because: 
 

a. Clause 12 on page 25 of this assessment defines assumptions regarding a 
reduction of duplicate supplier assurance audits, documentation reviews and 
the fitness-to-run examinations by train operators using wagons belonging to 
one owner. It would appear that Information relating to the operation of 
privately-owned passenger vehicles or locomotives has been extrapolated to 
generate a cost saving in this area. In practice most domestic non-railway 
owned freight wagons are currently covered by Private Wagon Registration 
Agreements (PWRA’s) and the Freight Train operators operating these 
vehicles DO NOT carry out their own supplier audits, document review and 
fitness to run examinations on these vehicles in the current regime. In our 
view, therefore, these costs (shown as between £74,000 and £317,000 per 
year) will not be saved as a result of the freight wagon ECM certification 
proposals. 
 
b. Clause 13 on page 25 of the Impact Assessment suggests a saving of £199k 
per annum due to a reduction of the requirement to supply ‘professional 
head’ services to certificated wagon ECMs. As you will be aware the potential 
certificated wagon ECMs have negotiated an ESPA agreement with Network 
Rail for continuation of supply of the expert services historically provided to 
support and administer the PWRA arrangements, albeit on an advisory basis. 



4 
 4168041 

As far as we are aware there is no intention for the level of Network Rail 
sponsored resource to be significantly reduced as a result of this change, 
indeed we would be most alarmed if this were the case. We see the provision 
of increased technical and ‘professional head’ resource within wagon ECMs 
to be an inevitable consequence of the fragmentation of responsibility from 
one focus under the PWRA arrangements to a number of independent, 
legally accountable and responsible ECMs. 

      

3. In Annex 7 of the Consultation Document ‘Professional Head’ is defined as: 
  
‘A chartered engineer with at least 10 years experience in the rail industry.’ 
 
 We believe a more appropriate definition would be: 
 
‘A  chartered engineer or equivalent with at least 10 years appropriate 
experience in the rail industry’. 

 

Thank you 

 

David Barney Bsc, C Eng, FIMech E 

 Secretary General, Private Wagon Federation 

 

 

October 13th 2012 


